Uleiul de masline extravirgin-arma naturala impotriva diabetului
0
Uleiul de măsline extravrgin-arma naturală impotriva diabetului
Ziua internationala a diabetului
Ziua internationala a diabetului

La nivel mondial mai mult de 425 milioane de persoane traiesc in prezent cu diabet. Mortalitatea determinata de diabet si complicatiile sale este extrem de mare. Astfel, în 2005, aproximativ 1,1 milioane de persoane au murit din cauza diabetului. OMS estimeaza ca in urmatorii 10 ani decesele datorate diabetului vor creste cu 50% iar, in cazul tarilor in curs de dezvoltare, aceasta crestere a mortalitatii ar putea atinge 80%. Diabetul zaharat tip 2 este forma cel mai des intalnita. Boala apare in general dupa varsta de 40 ani, la persoane cu predispozitie genetica, de obicei obeze și sedentare. In diabetul de tip 2, glicemia nu poate fi tinuta in limite normale deoarece pancreasul nu produce insulina in cantitate suficienta pentru a invinge rezistenta la insulina a tesuturilor.

Exista nenumarate studii care atesta ca uleiul de masline extravirgin ajuta la reglarea glicemiei [1] si scaderea colesterolului . Ceea ce face ca uleiul de masline sa fie atat de sanatos este continutul de grasimi. O lingura de ulei de masline extravirgin conține 1318 mg de grasimi omega-6 și 103 mg de grasimi omega-3 si peste 10 grame de grasimi mono sau polisaturate – cele mai sanatoase tipuri de grasimi. Are de asemenea, aproape 30 g de fitosteroli, un tip de substanta vegetala care este similara chimic cu colesterolul, dar ajuta la mentinerea sanatatii inimii, deoarece inhiba absorbtia colesterolului din alimente scazand cantitatea de colesterol „rau” LDL, care este asociata cu boli de inima.

Ulei de masline extravirgin
Ulei de masline extravirgin

Maslinele sunt singurele surse dietetice de oleuropeina [2], un compus care semnaleaza pancreasului să elibereze insulina, ajutand la reglarea nivelului de zahar din sange si a metabolismului. Oleuropeina detoxifica de asemenea amilina [3], un compus care atunci cand este produs excesiv devine daunator, cauzand adesea acumularea de agregate proteice in pancreas.

Antioxidantii continuti de uleiul de masline extravirgin pot reduce riscul complicatiilor diabetului, inclusiv a neuropatiei retinala, tensiunii arteriale ridicata si bolilor de inima.
Uleiul de masline [4] extravirgin este un aliment antiinflamator [5]. Deoarece inflamatia sta la baza majoritătii, dacă nu a tuturor bolilor cronice, utilizarea uleiului de masline poate reduce aceasta inflamatie si daunele pe care ea le poate provoca celulelor. Se crede ca inflamatia pe termen lung joaca un rol important in diabet si in complicatiile diabetului. Substanta primara din uleiul de masline care actioneaza ca agent antiinflamator este oleocantala, care actioneaza asupra sistemului enzimatic COX într-un mod similar cu medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul.

0
X