fbpx
Un singur soi sau cupaj?
0
Maslinescu
Maslinescu – Un singur soi sau cupaj?

Titlul acestui capitol nu se refera la vin, ci la uleiul extravirgin de masline. Dar, ca sa facem o comparatie pertinenta, vinul poate fi facut, dupa cum probabil stiti, dintr-un singur soi sau poate fi cupajat din mai multe. Daca cumparam un vin dintr-un singur soi, sa zicem un Merlot sau o Cramposie, stim in general la ce culoare si la ce gust sa ne asteptam. Caracteristicile generale ale soiului sunt aceleasi, dar intervin note fine legate de pamantul pe care creste via, de momentul culesului, de ploile din acel sezon sau de modul de pastrare. Doi producatori pot face din acelasi soi doua vinuri ale caror diferente pot fi recunoscute de bautorii fini. Dar caracteristicile primare sunt, in mare, aceleasi. La fel se intampla si cu uleiul de masline. Si acesta este presat in mod traditional din soiurile locale disponibile pe pamantul fermierilor, la fel ca si in cazul vitei de vie. In lume sunt peste 600 de tipuri de masline, iar in jur de 400-500 sunt cultivate in Italia. In livada unui mic producator italian exista de obicei 1-3 soiuri de masline, pe care le preseaza de cel mai multe ori separat. Veti vedea pe unele dintre sticlele de ulei de pe maslinescu.ro sintagma ‘monocultivar’, urmata de numele soiului din care este presat uleiul (Coratina, Ogliarola Salentina, Taggiasca). Acesta este un ulei realizat exclusiv din acel soi de maslina. Pentru ca unele tipuri de masline dau un ulei mai intens, altele au note mai dulci, altele lovesc palatul cu arome de ierburi sau de fructe, maestrii producatori de ulei fac cupaje din diversele soiuri. Cupajul imprumuta din caracteristicile celor 2-4 uleiuri folosite in amestec pentru a da un gust nou sau a imbogati gustul soiului predominant.

Maslinescu - Ulei de masline extravirgin premiat
Maslinescu – Ulei de masline extravirgin premiat

Ca la vin, exista concursuri de nivel national sau mondial, unde specialistii noteaza si premiaza cele mai bune cupaje. Spre exemplu, uleiul Grand Cru 100, realizat din soiurile Coratina, Frantoio si Leccino a fost premiat cu medalia de aur la consursul ‘Japan Olive Oil’ si cu mentiune la concursul ‘Forme dell’olio 2018’. Daca nu stiti ce ulei sa alegeti, ghidati-va dupa notele de gust si dupa recomandarea de acompaniere cu diversele tipuri de preparate pe care le gasiti in paginile de produs. Sau pur si simplu intrebati-ne direct prin formularele de contact. Suntem bucurosi sa va ajutam in cautarea celui mai bun ulei extravirgin de masline.

Comenteaza

Your email address will not be published.

0

TOP

X