fbpx
Cum să ingrijești un măslin in ghiveci.
0
Maslinescu-Cum sa ingrijesti un maslin in ghiveci
Maslinescu-Cum sa ingrijesti un maslin in ghiveci
Maslinescu-Cum sa ingrijesti un maslin in ghiveci

Măslinul [1] este considerat „arborele veșnic roditor”, fiind un arbore cu o longevitate extraordinară, având o uimitoare putere de regenerare, dând mereu rădăcini și lăstari noi. El preferă climate cu ierni blânde și veri toride, se dezvoltă foarte bine pe soluri calcaroase atinse de briza mării, dar la fel de bine se dezvolta si in ghiveci.

Pentru că se va dezvolta destul de mult, este important sa ii schimbi ghiveciul cu unul mai mare. La schimbarea ghiveciului foloseste un vas cam cu un sfert mai mare in diametru decât diametrul ghiveciului iniţial, adaugă stratul de drenaj necesar si un substrat amestec pentru plante de apartament, pe care le gasesti in supermarket sau la florarii.

In ceea ce privește soarele, măslinul este unul dintre arborii care iubesc lumina. Acesta se poate dezvolta și in locuri umbroase, insa este posibil să nu mai facă fructe. Asadar, pozitionează ghiveciul direct  in bătaia soarelui sau intr-un loc cu cât mai multă lumină.

Maslinescu-Cum sa ingrijesti un maslin in ghiveci
Maslinescu-Cum sa ingrijesti un maslin in ghiveci

Pe timpul verii poti scoate ghiveciul afară in plin soare.  Iarna temperatura nu trebuie sa scadă sub 15 grade, e bine sa tii măslinul intr-o cameră răcoroasă, departe de orice sursă de caldura.

Măslinul nu trebuie udat foarte des. Se udă până la îmbibarea pământului cu apă numai după ce s-a uscat uşor suprafaţa pământului. Nu suportă ca rădacinile să fie continuu in apă si nu tolerează umiditatea crescută. Se udă cam o dată la două zile. Se evită apa in farfurie. Planta suferă mai mult de pe urma udării excesive decât in caz de secetă.  Iarna, udarea trebuie redusă, dar substratul nu trebuie lăsat să se usuce complet.

Primăvara se pot tăia ramurile uscate sau bolnave pentru a facilita o dezvoltare armonioasă și pentru a incuraja lăstarirea. Măslinul trebuie fertilizat lunar începând din primăvara și până toamna, dar nu iarna, folosind ingrășăminte universale.

Comenteaza

Your email address will not be published.

0

TOP

X