fbpx
Uleiul de măsline extravirgin-arma naturală impotriva diabetului
0
Uleiul de măsline extravrgin-arma naturală impotriva diabetului
Ziua internationala a diabetului
Ziua internationala a diabetului

La nivel mondial mai mult de 425 milioane de persoane trăiesc în prezent cu diabet. Mortalitatea determinată de diabet și complicațiile sale este extrem de mare. Astfel, în 2005, aproximativ 1,1 milioane de persoane au murit din cauza diabetului. OMS estimează că în următorii 10 ani decesele datorate diabetului vor crește cu 50% iar, în cazul țărilor în curs de dezvoltare, această creștere a mortalității ar putea atinge 80%. Diabetul zaharat tip 2 este forma cel mai des întâlnită. Boala apare în general după vârsta de 40 ani, la persoane cu predispoziție genetică, de obicei obeze și sedentare. În diabetul de tip 2, glicemia nu poate fi ținută în limite normale deoarece pancreasul nu produce insulină în cantitate suficientă pentru a învinge rezistența la insulină a țesuturilor.

Exista nenumarate studii care atesta ca uleiul de masline extravirgin ajuta la reglarea glicemiei [1] si scaderea colesterolului . Ceea ce face ca uleiul de măsline să fie atât de sănătos este conținutul de grăsimi. o lingura de ulei de masline extravirgin conține 1318 mg de grăsimi omega-6 și 103 mg de grăsimi omega-3 si peste 10 grame de grăsimi mono sau polisaturate – cele mai sănătoase tipuri de grăsimi. Are de asemenea, aproape 30 g de fitosteroli, un tip de substanță vegetală care este similară chimic cu colesterolul, dar ajută la menținerea sănătății inimii, deoarece inhibă absorbția colesterolului din alimente scăzând cantitatea de colesterol „rău” LDL, care este asociată cu boli de inimă.

Ulei de masline extravirgin
Ulei de masline extravirgin

Măslinele sunt singurele surse dietetice de oleuropeină [2], un compus care semnalează pancreasului să elibereze insulină, ajutând la reglarea nivelului de zahăr din sânge și a metabolismului. Oleuropeina detoxifică de asemenea amilina [3], un compus care atunci când este produs excesiv devine dăunător, cauzând adesea acumularea de agregate proteice în pancreas.

Antioxidanții conținuți de uleiul de măsline extravirgin pot reduce riscul complicațiilor diabetului, inclusiv a neuropatiei retinală, tensiunii arteriale ridicată și bolilor de inimă .
Uleiul de măsline [4] extravirgin este un aliment antiinflamator [5]. Deoarece inflamația stă la baza majorității, dacă nu a tuturor bolilor cronice, utilizarea uleiului de măsline poate reduce această inflamație și daunele pe care ea le poate provoca celulelor. Se crede că inflamația pe termen lung joacă un rol important în diabet și în complicațiile diabetului. Substanța primară din uleiul de măsline care acționează ca agent antiinflamator este oleocantala, care acționează asupra sistemului enzimatic COX într-un mod similar cu medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul.

Comenteaza

Your email address will not be published.

0

TOP

X