fbpx
Testul frigiderului pentru uleiul de măsline extravirgin
0
Testul frigiderului pentru uleiul de masline extravirgin
Testul frigiderului pentru uleiul de masline extravirgin
Testul frigiderului pentru uleiul de masline extravirgin

Unul dintre numeroasele mituri despre uleiul de măsline extravirgin este că se poate verifica cu ușurință autenticitatea acestuia, introducându-l în frigider și văzând dacă se solidifică. Mitul spune că, dacă uleiul de măsline se solidifică, este extravirgin, dacă nu, este falsificat. Testul frigiderului nu este un indicator fiabil al autenticității extravirgine si a apărut probabil din cauza unor lucruri necunoscute despre grăsimi:

1: Uleiul de măsline extravirgin contine în mod natural grăsimi mononesaturate (acid oleic). Între 65% și 85% din continutul unei sticle de ulei de măsline este format din grăsimi mononesaturate, restul sunt grăsimi saturate (aproximativ 15-20%), grăsimile polinesaturate reprezentând ultimele procente. Pe de altă parte, unele uleiuri din semințe precum floarea soarelui sunt constituite în cea mai mare parte din grăsimi polinesaturate.

2: Punctul de lichefiere al grăsimilor mononesaturate este mult mai mare decât cel al grăsimilor polinesaturate. Grăsimea mononesaturată predominantă în uleiul de măsline are un punct de topire în jurul temperaturii de 4°C (sub 4°C grăsimea mononesaturată este solidă, iar peste 4°C este lichidă). În realitate, 4°C este mai degraba o temperatură de tranziție, la care grăsimea se transforma intr-un calup semisolid, coagulat. Pe de altă parte, grăsimile polinesaturate se solidifica sub minus 30°C – deci, nu există frigider casnic suficient de puternic pentru a le solidifica.

Dacă uleiul de măsline extravirgin ar fi format doar din grăsimi mononesaturate, iar uleiul de floarea soarelui doar din grăsimi polinesaturate atunci testul frigiderului ar funcționa perfect de fiecare dată. Uleiul de măsline extravirgin s-ar solidifica la frigider, iar uleiul de floarea soarelui nu. Am folosit exemplul cu uleiul de floarea soarelui pentru ca acesta conține una dintre cele mai mari cantități de grăsimi polinesaturate. Uleiul de rapită, de exemplu, conține aproximativ 50-60% grăsimi polinesaturate, la fel ca și uleiul de arahide. La uleiul de măsline extravirgin limita maxima acceptată internațional a grăsimilor polinesaturate este de 65%.

Așadar, dacă puneți ulei de rapita sau de arahide la frigider, ambele se vor solidifica într-o anumită măsură, deci aceste două uleiuri nu pot fi deosebite de uleiul de masline extravirgin pe baza testului cu frigiderul. Prin definiție, orice ulei de măsline care a avut adaos de ulei de semințe sau ulei din turte de măsline nu este extravirgin. Cei ce falsifică uleiul de masline extravirgin sunt destul de „inteligenti” incat sa adauge „alte lucruri” pentru a îngreuna autoritățile să spună răspicat că „da, acest ulei este falsificat”, fără a fi nevoie să apeleze la teste sofisticate costisitoare și cazuri lungi în instanță. Un ulei de măsline care conține 90% ulei de măsline extravirgin și 10% ulei de rapită va avea în continuare un nivel ridicat de grăsimi mononesaturate* și, prin urmare, se va solidifica la temperatura frigiderului. Lângă un ulei de măsline extravirgin autentic, va arăta exact la fel.

*Iată si calculele.

100% ulei de măsline extravirgin -74% acid oleic și 100% ulei de rapită -53% acid oleic

Un amestec de 90% extravirgin cu 10% ulei de rapita va conține: (0,9 * 0,74 + 0,1 * 0,53) = 0,667 + 0,053% = 72% acid oleic …… care nu este foarte diferit de 74% în uleiul de măsline extravirgin

Uleiul de măsline este un produs natural, care se poate obtine din peste 700 de soiuri diferite de măsline, fiecare cu caracteristicile proprii, cultivate în condiții diferite, culese la diferite stadii de coacere. „Testul frigiderului” este un mit tocmai pentru că există foarte multe variabile care influentează solidificarea uleiului.

sursa foto: aboutoliveoil, oliveoilsource

Comenteaza

Your email address will not be published.

0

TOP

X