Antioxidantii din uleiul de masline in preventia COVID-19
Am fost invitati de curand la un workshop al unei cunoscute companii de asigurari medicale, care avea ca subiect preventia si imunizarea impotriva COVID-19. S-a discutat atat imunizarea prin vaccin, cea prin anticorpi dupa contractarea virusului, cat si modalitati de preventie sau preintampinare a unei infectari cu o forma mai grava a COVID-19. La un moment dat, medicul conferentiar a prezentat o pagina cu vitamine, minerale si compusi chimici care intaresc sistemul imunitar, ceea ce ar putea insemna, pentru un pacient posibilitatea contractarii unei forme mai usoare a bolii.
Pe langa obisnuitele vitamine A, C, D, E, si minerale precum magneziul, fierul, zincul, aparea si un antioxidant numit resveratrol. Acest antioxidant natural se gaseste in coaja strugurilor si in consecinta in vinul rosu, in cantitati de la 1.5mg/l pana la 7mg/litru (https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/01.ATV.0000062884.69432.A0).
Am intrebat de ce este trecut doar resveratrolul si daca alti antioxidanti au acelasi rol ca si acesta. Raspunsul medicului a fost ca toti antioxidantii au acest rol, dar ca in dieta obisnuita in Romania, resveratrolul este cel mai intalnit antioxidant si cel mai usor de procurat din sursa naturala, adica din vinul rosu.
Nu imi plac polemicile, dar stiind produsele noastre, in special uleiul realizat de Pamako, care este oferit deja ca supliment alimentar de medici exact pentru cantitatea enorma de antioxidanti pe care o contine, am atras atentia asupra faptului ca in uleiul de masline extravirgin (obtinut corect) cantitatea de antioxidanti, hidroxitirosol si tirosol in acest caz, poate ajunge la peste 2000mg/litru, adica de aproape 1000 de ori mai mult decat in vinul rosu Vezi analize.
Incearca uleiul de masline extravirgin
Medicul s-a scuzat ca nu stie mai multe despre acest subiect, nutritia nefiind specialitatea sa, iar subiectul s-a inchis aici. Insa aceasta a fost o noua ocazie, intre multe altele de care m-am lovit in ultimii ani, in care am observat ca medicii din Romania nu au foarte multe date despre subiectul ulei de masline si beneficiile lui pentru sanatate. Pana la urma este firesc ca intr-o tara mare consumatoare de uleiuri vegetale rafinate din seminte sa nu se cunoasca prea multe despre uleiul extravirgin de masline.
Dar as vrea sa va oferim cu aceasta ocazie cateva informatii din studii de specialitate despre beneficiile pentru sanatate ale polifenolilor, antioxidantii naturali din uleiul extravirgin de masline, inclusiv in contextul pandemiei COVID-19.
Dintru inceput trebuie sa afirm cu tarie ca o dieta bazata pe alimente ce contin antioxidanti nu te vor proteja de virusul SARS-CoV-2, ci iti vor ajuta sistemul imunitar sa aiba un raspuns mai puternic. Nu exista niciun studiu legat de efectul antioxidantilor asupra infectarii cu COVID-19, deci totul se bazeaza pe speculatia ca ceea ce ajuta in general sistemul imunitar sa ofere un raspuns la o infectie, va ajuta si in cazul infectarii cu SARS-CoV-2.
Intr-un articol din ‘Journal of Food Biochemistry’(https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jfbc.13557) din octombrie 2020, Carmen Lammi, profesoara a Faculatii de Farmacie din cadrul Universitatii din Milano, speculeaza pe baza informatiilor disponibile ca inflamatia puternica si stresul oxidativ cresc severitatea COVID-19, mai ales in prezenta bolilor cronice asociate cu fragilitatea sistemului antioxidant. In acest context, majoritatea medicilor deja prescriu diversi antioxidanti in tratamentul sau preventia COVID-19. Din informatiile pe care le avem de la Eftychis Androulakis, producatorul uleiului Pamako, inclusiv uleiul pe care il produce si care este certificat in Belgia si Luxemburg ca supliment alimentar, se ofera deja de catre medici ca antioxidant natural folositor in protejarea de stresul oxidativ si cu rol antiinflamator.
Studiul doamnei Lammi subliniaza ca hidoxitirosolul, antioxidant ce se gaseste in uleiul extravirgin de masline, a fost deja studiat ca avand efecte pozitive in alte tipuri de boli virale precum gripa si HIV . De asemenea, exista studii care demonstreaza eficacitatea hidroxitirolosului in fibroza pulmonara la soareci si in reducerea stresului oxidativ legat de explozia respiratorie (oxidativa) a neutrofilelor .
In acelasi fel Carmen Lammi se asteapta ca hidroxitirosolul sa ajute corpul si in cazul infectarii cu COVID-19, astfel incat sistemul imunitar sa poata raspunde mai eficient si mai rapid la inflamatia ce se declanseaza si, astfel, pacientul sa sufere o forma mai usoara a bolii.
Intr-un alt studiu (https://www.researchgate.net/publication/7625299_Ibuprofen-like_activity_in_extra-virgin_olive_oil), foarte mediatizat de organizatiile micilor producatori de ulei de masline, profesorul Gary Beauchamp, presedinte al Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, SUA, demonstreaza ca oleocantalul, un antioxidant ce se gaseste in uleiul extravirgin de masline, are proprietati anti-inflamatorii asemanatoare ibuprofenului, fara a avea si efectele secundare negative ale acestuia. Oleocantalul este compusul din uleiul de masline ce ofera arsura si astringenta specifica pe gat dupa ce inghitim uleiul crud, cea care ne facem sa tusim, si care, din pacate, este considerata de multi dintre necunoscatori ca o insusire negativa a uleiului de masline. De fapt, cu cat este mai intensa acesta astringenta, cu atat exista mai mult oleocantal in uleiul extravirgin. Oleocantalul joaca rolul de anti-inflamator in orice tip de boala virala si se poate specula ca il va juca si in inflamatia provocata de COVID-19.