← Înapoi la blog
Adevarul despre cel mai bun ulei de masline din piata

Cel mai bun ulei de masline – Goana dupa adevar

Crina

Suntem mereu in cautarea celor mai bune produse. Cele mai gustoase. Cele mai sanatoase. Vrem mereu „cel mai bun” pentru noi si familia noastra si e normal sa fie asa! Ne plac superlativele si le cautam continuu, mai ales cand este vorba de o nevoie de baza cum este mancarea sau bautura. Va avertizez insa dintru inceput ca nu vom oferi topuri si retete fara echivoc. Acest articol va incerca sa va explice ce anume este important de luat in seama ca sa descoperiti cel mai bun ulei de masline extravirgin.

Gustul si aroma

Acestea fiind spuse, uleiul de masline, ca orice alt aliment, este mai bun sau mai rau, in primul rand in functie de subiectivitatea celui care il incearca.  Ceea ce este extraordinar pentru mine, poate fi oribil pentru altcineva. Si nu poti convinge pe cel caruia nu ii place un anumit gust, ca acel produs chiar este extraordinar.

cel mai bun ulei de masline- gustul si aroma

Doar ca, in general, consumatorul roman nu este educat cu privire la gustul uleiului extravirgin de masline. Fiind expus la uleiuri de medie si proasta (deseori foarte proasta) calitate din retelele de mari magazine sau de pe drumurile accesibile ale Greciei, consumatorul nostru nu stie de obicei ca uleiul de masline are gust. Si nu, nu este un gust plat, doar amar sau chiar gretos. Ci este un gust foarte bogat, cu note distincte de fructat, amar, picant si dulce, cu arome diverse, de la iarba proaspat taiata, la codita tocmai rupta de rosie, la anghinare sau coaja de banana.

La final, dupa ce il gustati direct din pahar, un ulei viu, proaspat, va lasa o astringenta tipica pe gat, care va face sa tusiti. Nu va speriati, este un bun indicator (unul dintre singurele pe care le puteti incerca acasa) al prospetimii si calitatii uleiului. In general, astringenta este legata si de numarul de polifenoli (antioxidanti naturali) care se gasesc in uleiul de masline extravirgin de calitate. Totusi e bine sa stiti ca, folosit in preparate, uleiul de masline nu va va produce tuse sau astringenta.

Diferentele de gust sunt teribil de mari in functie de soiul de maslina folosit, de momentul culegerii, de timpul petrecut de la momentul culegerii pana la presare, de latitudinea si altitudinea la care este crescut maslinul. Un ulei bun, va fi mai bogat in gust decat unul mai slab, care va fi mai plat, va avea o nota puternica de amar fara alte inflexiuni pe palat.

Dar pana la urma, care este cel mai bun ulei de masline extravirgin la gust? Sa zicem ca o concluzie, ca trebuie sa incercati diferite uleiuri pentru a-l descoperi pe cel care va place mai mult. Noi incercam sa va ajutam afisand la fiecare ulei notele principale de gust: cat de fructat, amar, dulce si picant este uleiul. Dar pana la urma consumatorul este cel care da verdictul final de gust.

Modul de fabricatie

Daca gustul este un factor subiectiv, modul de fabricatie este un indicator cat se poate de obiectiv. Dar de unde stiti in mod real cum a fost fabricat uleiul de masline care ajunge pe masa voastra? In supermarket, pe toate uleiurile extravirgine de masline scrie cu litere mari pe eticheta ca este produs prin procedee mecanice. Dar intoarceti eticheta si, in 9 din 10 cazuri, producatorul va anunta cu litere mici ca uleiul pe care il consumati este un amestec de uleiuri provenite din UE si din afara UE.

ulei de masline – mod de fabricatie

Ce inseamna asta? Ca respectiva marca este de fapt a unui imbuteliator, care cumpara ulei de masline de la producatori diversi, din tot bazinul Marii Mediterane, la preturi cat mai convenabile, fara a avea control asupra modului de productie. Imbuteliatorul se bazeaza pe onestitatea producatorilor de la care cumpara, doar ca pretul este un excelent indicator al calitatii produsului.

Sa facem un mic exercitiu de imaginatie: pentru un litru de ulei extravirgin este nevoie de minimum 4kg de masline, dar sunt cazuri in care este nevoie si de 8-10kg. Comparati costul a 4kg de masline vrac din acelasi supermarket cu litrul de ulei. Mai adaugati si un cost de ambalaj pentru sticla de ulei. Cam mare diferenta, nu? Imaginati-va ca procesul de obtinere al uleiului prin procedee mecanice la rece este de cateva ori mai scump decat procesul de pastrare in saramura al maslinelor. Deci, de unde diferenta de pret? Va voi lasa sa va imaginati singuri…

Si, de cele mai multe ori, imbuteliatorul foloseste nume italienesti sau grecesti, pentru ca acestea sunt cele mai cautate uleiuri pe piata noastra.
Dar cum sa stii daca uleiul este pus in vanzare de un imbuteliator sau de un producator care face din propria livada? Raspunsul este simplu: nu exista producatori independenti din Grecia sau Italia care sa poata sustine din productia proprie, pe parcursul intregului an, unul sau mai multe lanturi de magazine din Romania si alte cateva tari din zona. Toate uleiurile extravirgine din marile magazine sunt puse in vanzare de mari distribuitori locali, care le importa de la imbuteliatori greci, italieni si, uneori, spanioli sau portughezi.

ulei de masline Grecia

Uneori, se mai ratacesc printre rafturi si branduri mai mici, care, desi nu produc totul din propriile livezi, folosesc un anumit soi de masline, afisat clar pe sticla, sau masline dintr-o anumita zona geografica cu denumire protejata/indicata.

Tocmai pentru ca este atat de greu de gasit ulei de masline extravirgin din soiuri diverse si zone diverse direct de la producator, noi facem contracte directe doar cu mici producatori, pe care intai ii vizitam si ne asiguram ca produc conform standardelor pe care le impunem produselor pe care le consumam noi insine. E important chiar si pentru uleiul de masline din Grecia, adus din vacanta, sa fiti putin mai neincrezatori si sa cautati cat mai multe informatii despre ce urmeaza sa consumati!

Distribuie articolul

Articole similare