Congedi

De patru generatii, din tata in fiu, familia Congedi produce ulei de masline. Povestea familiei incepe insa cu o femeie, Luce Damiani, care in 1917 a preluat campurile cu maslini de la tatal ei si a construit una dintre cele mai mari fabrici de ulei de masline din zona Salento, tocul cizmei italiene. Antonio, cel mai mare dintre cei sapte fii ai ei si maestru in productia uleiului, a preluat afacerea de la mama sa, pastrand traditia, dar inovand odata cu schimbarea tehnologiei. In 1989, cel mai mare fiu al sau, Luigi, a mostenit compania. El a continuat inovatia si a imbunatatit continuu calitatea productiei de ulei. Dupa terminarea studiilor, cei doi fii ai sai, Ettore si Mateo il ajuta pe tatal lor in dezvoltarea companiei, instaland prima centrifuga de decantare ce nu produce deseuri. Din 2014, compania a devenit eco sustenabila

Pe pamanturile familiei Congedi se gasesc mai multe tipuri de maslini. Ogliarola Salentina este soiul cel mai cultivat in regiunea Salento, iar Monocultivar Ogliarola este unul dintre cele mai cunoscute uleiuri extravirgine produse de Congedi, cu un gust foarte fructat si aroma echilibrata, cu note de amar si picant. De-a lungul ultimilor ani, soiul Coratina a fost uleiul Congedi cel mai des premiat la concursurile locale, fiind apreciat gustul foarte intens si complex, dar si culoarea verde tipica.

Anual, familia Congedi incepe recolta in octombrie, atunci cand maslinele au ajuns la gradul ideal de coacere. Tatal, Luigi, are intotdeauna grija ca recolta sa inceapa la momentul potrivit. Cu ajutorul lucratorilor locali, familia Congedi culege maslinele, care sunt trimise imediat in ladite aerate ca sa fie transformate in ulei. Inainte de a fi presate, maslinele sunt curatate de frunze si spalate de murdarie. Tot procesul se petrece la temperaturi sub 26 de grade, conform traditiei.

In toamna lui 2017, Congedi a aniversat 100 de ani de existenta prin producerea uleiului special 100 Grand Cru, care a fost selectionat si premiat la nenumarate concursuri, din Statele Unite si Italia, pana in Japonia. Acum il puteti incerca, alaturi de celelalte tipuri de ulei extravirgin Congedi, de pe www.maslinescu.ro.