Culesul de masline traditional in 2020
0

Dupa un sezon foarte uscat si cald am experimentat cateva dimineti mai reci, chiar inainte ca maslinele sa fie gata de cules. Aceasta scadere brusca a temperaturii a ajutat la recoltare, facilitand incetinirea maturarii si a permis culesul fiecarui soi de maslina la momentul optim.

Culesul maslinelor nu are loc la intamplare, ci se realizeaza in functie de soi si de ce fel de ulei de masline isi doreste producatorul sa obtina. Cu cat maslinele sunt culese mai verzi (octombrie-noiembrie) cu atat uleiul obtinut va fi mai fructat, mai puternic, cu note puternice de amar si picant, iar cantitatile de antioxidanti si polifenoli vor fi mai mari. Cand maslinele sunt culese la maturitate, coapte, (ianuarie) se obtin cantitati mai mari de ulei mai lejer, mai dulce, mai fin, dar nu foarte bogat in proprietati organoleptice (polifenoli).

Inainte de inceperea procesului de cules se aleg cateva fructe care sunt analizate in laborator pentru a stabili cata grasime contin si daca sunt la momentul optim pentru recoltare. De obicei culesul maslinelor incepe spre finalul lunii septembrie insa in unele zone de ex. Italia exista soiuri (Leccino) care se culeg la final de mai. Totusi cea mai mare parte a recoltei de masline pentru productia de ulei se desfasoara in noiembrie, decembrie si ianuarie.

Maslinele de masa sunt culese chiar inainte de a-si schimba culoarea de la verde la violet. In aceasta faza, maslinele trec de la verde intens la verde galbui și se poate observa un strat subtire de ceara naturala pe fruct. Este momentul ideal pentru a culege si a prepara maslinele pentru consum ca atare.

Cum se culegeau maslinele in trecut?

In trecut maslinele erau colectate manual de la sol, dupa ce se coceau si cadeau pe pamant, astfel ca nu era nevoie de unelte de cules speciale, fiind ulterior transportate la moara. In acest caz, culesul se realiza de obicei in luna ianuarie, din maslinele foarte coapte si fermentate pe pamant, ceea ce scadea foarte mult calitatea uleiului de masline obtinut.

Pe langa culesul dezavantajos al maslinelor exista si problema mijloacelor de transport disponibile (catâri, măgari …) care erau dedicate si altor activitati agricole, precum plantarea cerealelor. Astfel maslinele nu erau transportate foarte repede la moara, ceea ce scadea si mai mult calitatea uleiului.

Cum se culeg maslinele in prezent?

In prezent industria uleiului de masline s-a dezvoltat foarte mult, insa micii producatori care isi doresc sa obtina ulei de masline extravirgin de calitate, culeg manual, ajutati de plase intinse la baza copacilor, care ajuta maslina sa nu se zdrobeasca de pamant in cadere (in acest fel micsorand gradul de oxidare/fermentare).

Maslinele culese sunt transportate la moara in cel mai scurt timp, incepand cu 1 ora de la cules pana la 24 de ore de la cules. Acesta este unul dintre criteriile cheie pe care si le stabileste producatorul in functie de calitatea uleiului pe care doreste sa il obtina.

Ce cantitate de masline produce un copac?

Cantitatea de masline pe care o poate produce un maslin depinde de soi, marimea si spatiul pe care il are in livada. Dintr-un maslin matur se pot culege in medie 40-50kg, in functie de soi.

Un alt aspect important in productia de masline este clima. Lipsa apei în perioada septembrie / octombrie reduce dimensiunea și randamentul productiei uleiului de masline. Maslinul este limitat in capacitatea sa de productie in zonele reci si cu ierni lungi.

Cat ulei de masline se obtine dintr-un copac?

Pentru soiurile cu randament redus si recoltare timpurie, este posibil sa fie nevoie de mai mult de 10 kilograme de masline pentru a produce un litru de ulei de masline extravirgin. De cealalta parte a cantarului, avem soiuri cu randament ridicat si recoltare tarzie, care cu doar 4 kilograme de masline pot produce 1 litru de ulei (cu proprietati organoleptice scazute datorita nivelului avansat de coacere). In medie proportia este de 8kg de masline – 1l de ulei. Asta inseamna ca dintr-un copac se obtine in medie intre 5 si 6l de ulei de masline extravirgin.

Desigur, acest articol se refera la micii producatori de ulei de masline extravirgin care se straduiesc sa obtina calitate, care participa la concursuri in domeniu si care se lupta cu marii industriasi. Nu exista dubiu in ceea ce priveste calitatea uleiului de masline extravirgin obtinut de o familie care detine 5000 de maslini din 3 soiuri diferite si respecta toti pasii de productie, versus uleiul de masline produs industrial, din amestecuri de masline carora nu le cunosti provenienta. Alegerea este intotdeauna a consumatorului si ea trebuie sa fie una documentata, pentru ca in joc este sanatatea fiecaruia dintre noi!

0
X