Cum sa ingrijesti un maslin in ghiveci.
0
Maslinescu-Cum sa ingrijesti un maslin in ghiveci

Maslinescu-Cum sa ingrijesti un maslin in ghiveci

Maslinul [1] este considerat “arborele vesnic roditor”, fiind un arbore cu o longevitate extraordinara, avand o uimitoare putere de regenerare, dand mereu radacini si lastari noi. El prefera climate cu ierni blande si veri toride, se dezvolta foarte bine pe soluri calcaroase atinse de briza marii, dar la fel de bine se dezvolta si in ghiveci.

Pentru ca se va dezvolta destul de mult, este important sa ii schimbi ghiveciul cu unul mai mare. La schimbarea ghiveciului foloseste un vas cam cu un sfert mai mare in diametru decat diametrul ghiveciului initial, adauga stratul de drenaj necesar si un substrat amestec pentru plante de apartament, pe care le gasesti in supermarket sau la florarii.

In ceea ce privește soarele, maslinul este unul dintre arborii care iubesc lumina. Acesta se poate dezvolta si in locuri umbroase, insa este posibil sa nu mai faca fructe. Asadar, pozitioneaza ghiveciul direct  in bataia soarelui sau intr-un loc cu cat mai multa lumina.Maslinescu-Cum sa ingrijesti un maslin in ghiveci

Pe timpul verii poti scoate ghiveciul afara in plin soare.  Iarna temperatura nu trebuie sa scada sub 15 grade, e bine sa tii maslinul intr-o camera racoroasa, departe de orice sursa de caldura.

Maslinul nu trebuie udat foarte des. Se uda pana la imbibarea pamantului cu apa numai dupa ce s-a uscat usor suprafata pamantului. Nu suporta ca radacinile sa fie continuu in apa si nu tolereaza umiditatea crescuta. Se uda cam o data la doua zile. Se evita apa in farfurie. Planta sufera mai mult de pe urma udarii excesive decat in caz de seceta. Iarna udarea trebuie redusa, dar substratul nu trebuie lasat sa se usuce complet.

Primavara se pot taia ramurile uscate sau bolnave pentru a facilita o dezvoltare armonioasa si pentru a incuraja lastarirea. Maslinul trebuie fertilizat lunar incepand din primavara si pana toamna, dar nu iarna, folosind ingrasaminte universale.

0
X