Participarea la targuri imi ofera posibilitatea sa intalnesc foarte multi oameni, foarte diferiti, cu posibilitati diferite, dar cam cu aceleasi intrebari legate de uleiul de masline. Cel mai des aud: “Se poate gati cu ulei de masline?”, raspunsul este: DA si e chiar foarte bine sa gatim cu ulei de masline!
Exista oameni confuzati de diferenta de pret pe care o gasesc la uleiul de masline din retail si cel obtinut artizanal in cantitati mici. Astfel ca in acest articol m-am gandit sa “desfac” in bucati procesul si implicit costurile uleiului de masline extravirgin obtinut artizanal. Daca as intreba un fermier de ce uleiul de masline e scump, mi-ar raspunde simplu: Pentru ca e greu de obtinut! Sa vedem si de ce!
Un ulei de masline extravirgin de calitate se obtine din masline culese manual, ceea ce inseamna oameni platiti si mult timp alocat acestui proces. De ce manual? Prin culesul manual se evita strivirea maslinelor de pamant, astfel se diminueaza procesul de oxidare.
Maslinele culese se duc la moara o data la 3 ore pentru a micsora procesul de oxidare, asta inseamna foarte multe drumuri intre livada si moara, dar si un ulei foarte bun calitativ.
La uleiul de masline e ca la vinuri, exista soiuri de masline mai parfumate, mai amare, mai fine si depinde mult de ce anume iti place si cu ce vrei sa il combini. In Italia exista 400 de soiuri de masline recunoscute oficial, iar producatorii mici le cultiva in livezi diferite si le culeg separat, in asa fel incat poti sa alegi un ulei de masline extravirgin din soiul care iti place. Sunt soiuri in special in partea de sud a Italiei, care sunt mai productive, asta insemnand ca din 4-5kg de masline se obtine 1l de ulei, dar exista si soiuri din care se obtine 1l de ulei din 8-9kg de masline. Deci un producator mic obtine max. 2500 de sticle de ulei pe an. Asta insemna o cantitate foarte mica cu cheltuieli mari. Sunt ani in care productia de masline este afectata de clima, cum a fost anul 2018 si atunci productia de ulei este mult mai mica, dar cu aceleasi costuri.
Uleiul de masline extravirgin artizanal este obtinut prin presare fara caldura sau adaos chimic. Micii producatori arunca resturile (sansa) sau le dau ca materie prima pentru prelucrarea produselor cosmetice. Industrial, din resturi (sansa), se mai poate scoate dublul cantitatii de ulei obtinuta la prima presa, prin adaugare de solventi si apa calda.
La final uleiul este dus la laborator pentru analize si este imbuteliat, doar in sticle de sticla inchisa la culoare. Il transportam in Romania in masini cu temperatura controlata si il depozitam in crama construita special pentru a avea toate conditiile optime. Da este anevios si costisitor, insa uleiurile noastre merita tot efortul si asta nu o spunem doar noi si analizele de laborator, ci si clientii nostri fideli.