Fazele de procesare ale uleiului extravirgin de masline
Culesul

Culesul

Culesul maslinelor se face manual in ladite de plastic, perforate pentru a asigura aerisirea si evitarea oxidarii.

Culesul depinde de soiul maslinelor si se realizeaza in perioada octombrie – decembrie a anului. Maslinele sunt culese direct din copac la stadiul corect al maturitatii si puse in lazi de plastic perforate (niciodata in saci). Recolta se duce imediat la moara pentru prelucrare. Este foarte important ca maslinele sa fie prelucrate repede, in maxim 24 de ore de la culegere; ele oxideaza repede, iar uleiul obtinut isi pierde din proprietati.

Zdrobirea

Zdrobirea

Zdrobirea maslinelor se face mecanic, astfel incat pulpa, miezul si coaja sunt complet rupte si tocate.

Odata ajunse la moara, maslinele trec prin defoliator care permite separarea solului, a frunzelor, a ramurilor, maslinelor mici sau uscate care ar da caracteristicile organoleptice neplacute ale uleiului.

Maslinele sunt asezate in tancuri din otel inoxidabil conectate la concasorul cu ciocan si zdrobite.

Presarea

Presarea

Presarea este o operatie care se realizeaza la temperatura controlata in permanenta, maxim 27 grade, pentru a pastra toate proprietatile uleiului.

In aceasta etapa pasta este mentinuta la maxim 27 grade pentru a asigura o actiune enzimatica pozitiva. Ulterior pasta este amestecata si introdusa in decantor, care separa partea solida de cea lichida prin centrifugare. Urmatorul pas este framantarea care ajuta la cresterea randamentului de extractie ( pana la 80%) care ar fi in jur de 40% doar prin presare.

Separarea

Separarea

Maxim 20% din maslina este ulei, in timp ce 40% este reziduu (sansa), folosit drept combustibil si aproximativ 40% apa. 

Sistemele de separare pot afecta in mod semnificativ profilul compozitional si organoleptic al uleiului si in special al substantelor aromatice si al componentelor antioxidante. Procesul de centrifugare continua permite obtinerea unei cantitati mari de compusi fenolici in ulei, care sunt foarte importanti pentru corpul nostru. Intreg procesul este monitorizat constant, astfel incat sa efectueze o separare atenta si precisa a uleiului fara a creste temperatura mai mult de 27 grade.

Depozitarea

Depozitarea

La scoaterea din separator, uleiul este usor filtrat, folosind filtre de bumbac pentru a elimina ultimele impuritati.

Uleiul obtinut se colecteaza in tancuri de otel subterane, unde este pastrata temperatura constanta de 20 grade pana la imbuteliere. Instalatiile de depozitare sunt etichetate si folosite doar pentru un tip de ulei pentru a se evita contaminarea incrucisata. Pe parcursul anului, uleiul este imbuteliat in sticle de culoare inchisa sau cutii metalice.

Beneficii ale uleiului extravirgin de masline

Grasimi sanatoase

Este cea mai sanatoasa sursa de grasime existenta.

Reducerea colesterolului rau

Contine polifenoli, care ajuta la mentinerea in limite optime a colesterolului.

Elasticitatea arterelor

2 linguri pe zi cresc rezistenta la accidente vasculare cerebrale si atac de cord.

Previne atacul de cord

Potrivit studiilor, cei care consuma min. 50ml de ulei de masline pe zi, au o scadere de 82% al riscului de atac de cord.

Ajuta digestia

Datorita continutului de sitosterol, are un efect laxativ moderat si ajuta impotriva respiratiei urat mirositoare.

Imbunatateste memoria

Protejeaza impotriva declinului cognitiv, ajuta memoria si capacitatea de a invata. Opreste formarea placilor beta-amiolid, obisnuite in boala Alzheimer.