Testul frigiderului pentru uleiul de măsline extravirgin
0
Testul frigiderului pentru uleiul de masline extravirgin
Testul frigiderului pentru uleiul de masline extravirgin
Testul frigiderului pentru uleiul de masline extravirgin

Unul dintre numeroasele mituri despre uleiul de masline extravirgin este ca se poate verifica cu usurinta autenticitatea acestuia, introducandu-l in frigider si vazand daca se solidifica. Mitul spune ca daca uleiul de masline se solidifica, este extravirgin, daca nu, este falsificat. Testul frigiderului nu este un indicator fiabil al autenticității extravirgine si a apărut probabil din cauza unor lucruri necunoscute despre grăsimi:

1: Uleiul de masline extravirgin contine in mod natural grasimi mononesaturate (acid oleic). Intre 65% și 85% din continutul unei sticle de ulei de masline este format din grasimi mononesaturate, restul sunt grasimi saturate (aproximativ 15-20%), grasimile polinesaturate reprezentand ultimele procente. Pe de alta parte, unele uleiuri din seminte precum floarea soarelui sunt constituite in cea mai mare parte din grasimi polinesaturate.

2: Punctul de lichefiere al grasimilor mononesaturate este mult mai mare decat cel al grasimilor polinesaturate. Grasimea mononesaturata predominanta in uleiul de masline are un punct de topire in jurul temperaturii de 4°C (sub 4°C grasimea mononesaturata este solida, iar peste 4°C este lichida). In realitate, 4°C este mai degraba o temperatura de tranzitie, la care grasimea se transforma intr-un calup semisolid, coagulat. Pe de alta parte, grasimile polinesaturate se solidifica sub minus 30°C – deci, nu exista frigider casnic suficient de puternic pentru a le solidifica.

Daca uleiul de masline extravirgin ar fi format doar din grasimi mononesaturate, iar uleiul de floarea soarelui doar din grasimi polinesaturate atunci testul frigiderului ar functiona perfect de fiecare data. Uleiul de masline extravirgin s-ar solidifica la frigider, iar uleiul de floarea soarelui nu. Am folosit exemplul cu uleiul de floarea soarelui pentru ca acesta contine una dintre cele mai mari cantitati de grasimi polinesaturate. Uleiul de rapita, de exemplu, contine aproximativ 50-60% grasimi polinesaturate, la fel ca si uleiul de arahide. La uleiul de masline extravirgin limita maxima acceptata international a grasimilor polinesaturate este de 65%.

Asadar, dacă puneti ulei de rapita sau de arahide la frigider, ambele se vor solidifica intr-o anumita masura, deci aceste doua uleiuri nu pot fi deosebite de uleiul de masline extravirgin pe baza testului cu frigiderul. Prin definitie, orice ulei de masline care a avut adaos de ulei de seminte sau ulei din turte de masline nu este extravirgin. Cei ce falsifica uleiul de masline extravirgin sunt destul de “inteligenti” incat sa adauge „alte lucruri” pentru a ingreuna autoritatile sa spuna raspicat ca „da, acest ulei este falsificat”, fara a fi nevoie sa apeleze la teste sofisticate costisitoare si cazuri lungi in instanta. Un ulei de masline care contine 90% ulei de masline extravirgin si 10% ulei de rapita va avea in continuare un nivel ridicat de grasimi mononesaturate* si prin urmare se va solidifica la temperatura frigiderului. Laangă un ulei de masline extravirgin autentic, va arata exact la fel.

*Iata si calculele.

100% ulei de masline extravirgin -74% acid oleic și 100% ulei de rapita -53% acid oleic

Un amestec de 90% extravirgin cu 10% ulei de rapita va contine: (0,9 * 0,74 + 0,1 * 0,53) = 0,667 + 0,053% = 72% acid oleic …… care nu este foarte diferit de 74% in uleiul de masline extravirgin

Uleiul de masline este un produs natural, care se poate obtine din peste 700 de soiuri diferite de masline, fiecare cu caracteristicile proprii, cultivate în conditii diferite, culese la diferite stadii de coacere. “Testul frigiderului” este un mit tocmai pentru ca exista foarte multe variabile care influenteaza solidificarea uleiului.

sursa foto: aboutoliveoil, oliveoilsource

Comenteaza

Your email address will not be published.

0

TOP

X