Grecia, Spania sau Italia? Cine produce cel mai bun ulei?
Fiecare dintre cele trei tari mari producatoare de ulei sustine ca detine “cel mai bun” ulei de masline. In aceasta disensiune consumatorul este bombardat cu tot felul de informatii, mai mult sau mai putin adevarate. Dar care este realitatea? Din start ar trebui sa amintesc ca in fiecare din cele trei tari se gasesc producatori care fac ulei extravirgin de masline de buna calitate. Mai jos vom discuta insa despre cifre macro si tendinte generale in fiecare tara.
Grecia
Apropierea geografica a Romaniei fata de Grecia, face ca uleiul de masline grecesc sa fie cel mai accesibil atat pentru supermarketurile romanesti, cat si pentru turistii romani care pot aduce cantitati de ulei de masline direct de la producatorii greci. De aceea, uleiul grecesc este cel mai cunoscut si mai renumit pe piata romaneasca. Productia de ulei greceasca se caracterizeaza printr-o fragmentare pronuntata, cu numerosi mici producatori locali ce nu au puterea de a comercializa cantitati mari de ulei. Cifrele oficiale indica 531 de mii de ferme care produc ulei de masline. Aceasta fragmentare face insa ca productia sa fie greu de controlat pentru autoritati, mai ales in ceea ce priveste normele de igiena si modul de extractie. Aproximativ 70-80% din intreaga cantitate de ulei grecesc este extrasa dintr-un singur soi, Koroneiki. Desi livezile de Koroneiki sunt cam 60% din totalul copacilor grecesti, soiul ofera o productie foarte mare de ulei la kg de masline (cam 3-5kg pentru un litru de ulei), ceea ce il face mai ieftin decat alte uleiuri de masline. Gustul este insa destul de plat in comparatie cu alte soiuri, nefiind nici foarte fructat, nici prea amar, dar nici dulce. Producand ulei din foarte putine soiuri de maslini (6 soiuri reprezinta peste 90% din productia totala) uleiul grecesc nu ofera o varietate prea mare de gusturi. Insa, sansele de a gasi un producator traditional in Grecia este mai mare decat in orice alta tara datorita numarului mare de mici producatori locali. De asemenea, unele soiuri de masline grecesti ofera un continut foarte ridicat de polifenoli.
Spania
Acesta tara este de departe cel mai mare producator de ulei de masline din lume, producand pe an cat toate celelalte tari din lume la un loc. Ca sa va dati seama de diferentele de productivitate, Spania produce de 6 ori mai mult decat Italia (al doilea producator din lume) si aproape de 7 ori mai mult decat Grecia (al treilea producator). Cifrele oficiale numara 262 de soiuri diferite care sunt cultivate pe intreg teritoriul Spaniei. Cam 30% din suprafata cultivata cu maslini este acoperita de soiul Picual, de departe cel mai cultivat soi din lume. Acesta este si unul dintre cele mai productive soiuri din lume, dar si unul dintre cele mai stabile chimic si mai bogate in polifenoli, daca este presat imediat dupa culegere (ceea ce se intampla rareori atunci cand este cultivat doar pentru volum). Datorita volumului mare de ulei produs la pret scazut, Spania este sursa principala de ulei pentru toti marii imbuteliatori de ulei pe care ii gasiti pe rafturile supermarketurilor. Chiar daca numele marcii pare italian, cel mai probabil uleiul din sticla provine in cea mai mare parte din Spania, care este de obicei amestecat cu alte uleiuri ieftine din Turcia, Maroc, Siria sau Tunisia. Un efect al acestei productii enorme realizate pentru export este ca numarul de mici producatori locali, care sa imbutelieze independent uleiul, este foarte mic comparativ cu volumul total. Pe de alta parte, exista o mare varietate de soiuri, multe mediu si puternic fructate, care pot sa va surprinda placut papilele gustative. De altfel, Spania detine si cei mai premiati mici producatori din lume, ceea ce spune multe despre calitatea uleiului extravirgin realizat in aceasta tara.
Italia
Uleiul italian este cel mai cunoscut si mai scump dintre toate. Din aceasta cauza este si cel mai falsificat dintre toate. In ultimii zece ani au fost desoperite nenumarate cazuri de fraude cu ulei de masline “100% italian” in SUA, care nu avea nicio picatura de ulei produs in Italia. In supermarketurile romanesti se gaseste rareori ulei din masline italienesti. Marile branduri din Italia imbuteliaza ulei “realizat din uleiuri produse in UE si in afara UE”. Cum va spuneam si mai devreme, tara din UE de unde provine acest ulei este de cele mai multe ori Spania. Trecand peste aceasta industrializare si globalizare a productiei de ulei, Italia este tara cu cele mai multe soiuri de masline din lume, numarand cam 400 in mod oficial si in jur de 500 in mod neoficial. De asemenea, este si tara care a exportat cu succes bucataria nationala in intreaga lume si a raspandit in mod decisiv folosirea uleiului de masline in gastronomie. Uleiul italian este mai divers decat oricare dintre cele trei state, datorita geografiei si intinderii pe longitudine a tarii, de la zone mai reci si muntoase in nord, pana la zone subtropicale in sud. Soiurile cele mai comune in Italia nu sunt insa foarte productive (Taggiasca, spre exemplu, are o productie de 1l de ulei la 8-10kg de masline), ceea ce, alaturi de forta de munca si terenul de multe ori abrupt, face uleiul sa fie mai scump. Micii producatori italieni de ulei de masline sunt in ultimile decenii din ce in ce mai putini si mai saraci. Cea mai mare parte din ei au livezile in unele din cele mai sarace zone din Europa, cum ar fi Napoli, Puglia sau Sicilia. De aceea uleiul realizat dupa metode traditionale italienesti, si care este intr-adevar cel mai cautat ulei din lume, este din ce in ce mai greu de gasit.