Rolul uleiului extravirgin de masline in preventia cancerului
0
Maslinescu-Rolul uleiului extravirgin de masline in preventia cancerului

Cercetatorii de la Universitatea din Bari, condusi de profesorul Antonio Moschetta, au confirmat la finalul anului 2018, in cadrul unui studiu sustinut de AIRC (Asociatia Italiana pentru Cercetarea Cancerului) ca uleiul extravirgin de masline joaca un rol important in prevenirea si stoparea dezvoltarii tumorilor cancerigene la nivelul intestinului.

“Uleiul de masline extravirgin, explica Moschetta, este bogat in acid oleic, o substanta capabila sa regleze proliferarea celulelor. In studiile preclinice am reusit sa demonstram, prin simularea unor stari de inflmatie intestinala si suprimarea unor gene, ca administrarea unei diete imbogatite cu acid oleic este capabila sa garanteze beneficii semnificative pentru sanatate. Aceste efecte pozitive sunt datorate prezentei enzimei Scd1 in epiteliul intestinal, care functioneaza ca regulator principal al producerii de acid oleic in corpul nostru”.

In cadrul studiului, cercetatorii au inactivat gena care codifica enzima Scd1 si au aratat ca in absenta acidului oleic in dieta si in conditii de productie endogena diminuata a aceleiasi enzime, apare inflamatia si apoi dezvoltarea tumorilor spontane in intestin. “Daca, in schimb, se adauga acidul oleic in dieta, restabilim fiziologia intestinala normala, reducand inflamatia intestinala si protejand impotriva formarii tumorilor. Folosind proprietatile benefice ale acidului oleic, va fi posibil in viitor sa reducem aparitia tumorilor, in special la pacientii cu inflamatie intestinala sau care sunt deja afectati de cancer al sistemului digestiv incetinindu-se cresterea tumorilor si imbunatatind tratamentele anticanceroase deja utilizate”.

Maslinescu-Rolul uleiului extravirgin de masline in preventia cancerului

Cotidianul italian “Il Giornale”il citeaza si pe Genaro Sicolo, presedintele asociatiei “Italia Olivicola”, cea mai importanta organizatie a cultivatorilor de masline din Italia, care saluta aceasta descoperire, avand in vedere ca uleiul produs in Italia este cel mai bogat in acid oleic dintre toate uleiurile de pe mapamond: “Rezultatele uimitoare ale acestui studiu sunt o marturie a modului in care consumul zilnic de ulei de masline extra virgin italian este un panaceu pentru viata tuturor”.

Cotidianul “La Repubblica” isi indeamna cititorii, dupa relatarea stirii despre studiul realizat de cercetatorii Universitatii din Bari, sa consume o lingura de ulei extravirgin de masline italian la pranz si una la cina, in afara de uleiul folosit in mancare. De altfel, conchide articolul din “La Repubblica”: nu este de mirare ca tocmai in zona Bari, ca si in intreaga regiune Puglia, speranta medie de viata depaseste 84 de ani.

0
X