Sfaturi pentru conservarea uleiului de masline extravirgin
0

De la achizitie la masa, iata la ce sa acordati atentie pentru a avea mereu un ulei extravirgin de buna calitate:

1 – Intunericul este cel mai bun prieten al uleiului. Iluminatul excesiv afecteaza calitatea uleiului de masline extravirgin. Nu lasati sticla de ulei sa fie expusa la lumina directa a soarelui sau la orice alt tip de lumina artificiala.

2 – Pastrati-l la racoare. Temperatura este esentiala pentru a mentine proprietatile si gustul nealterat al uleiului. Idealul este sa pastrati “aurul verde” pretios la o temperatura nici prea calda, nici prea rece. In intervalul 15-20 de grade Celsius uleiul se va pastra cel mai bine.

3 – Inchideti bine sticla dupa fiecare folosire. Este intotdeauna bine sa inchideti capacul cu atentie dupa utilizare, pentru a evita riscul de oxidare.

4 – Atentie la data de expirare. Data la care se prefera consumarea uleiului (12-18 luni) este indicata intotdeauna pe fiecare recipient. Pentru Consiliul Oleicol International, acesta nu poate depasi 24 de luni.

5 – Tineti departe de mirosurile puternice. Ca toate grasimile, uleiul functioneaza putin ca un burete. Prin urmare, este recomandat sa il tineti departe de cutii de vopsea, detergenti foarte aromati, camere cu mucegai sau saturate cu fum.

6 – Acordati atentie containerului. Cutiile vechi de ulei, care curgeau cand nu erau asezate drepte sunt interzise prin lege in Italia, in favoarea sticlelor sau flacoanelor cu capace anti-curgere. Este preferat un conteiner din sticla, metal sau teracota, dar niciodata din plastic.

7 – Atentie daca culoarea este anormala. Uleiul poate avea diferite gradari de culoare, variind de la galben auriu pâna la verde stralucitor, dar nu poate fi niciodata rosu-portocaliu.

0
X