Pamako

PAMAKO este ideea unui cretan pasionat, Eftihis Androulakis, un inginer agricol care a decis sa preia plantatiile de maslini ale familiei sale în 2014. A pastrat metodele traditionale de cultivare si prelucrare ecologica durabila si le-a integrat cu tehnologia moderna pentru a crea un ulei de masline extravirgin terapeutic. Partea interesanta a povestii este ca a creat un ulei de masline exceptional dintr-un soi care a fost mult timp subestimat si pe cale de disparitie in Creta, soiul Tsounati (al doilea ca vechime în Grecia, cultivat inca din timpul civilizatiei minoice).

PAMAKO este unul dintre putinele uleiuri de masline din intreaga lume care a primit certificare ca fiind ulei de masline extravirgin terapeutic in conformitate cu regulamentul UE 432/2012, deoarece contine cantitati foarte mari de fenoli.

„Pamako” provine din greaca miceniana, cea mai veche forma atestata a limbii grecesti, si inseamna „Medicament”. „Am ales acest nume pentru ca, pe langa aroma pe care uleiul de masline o ofera preparatelor, vreau ca cel care il consuma sa il vada pe masa ca un aliment care ii protejeaza sanatatea”, explica Eftihis Androulakis

Uleiurile de masline cu nivel ridicat de polifenoli care sunt certificate drept uleiuri terapeutice au efecte deosebite asupra sanatatii. Conform Regulamentului UE (432/2012), certificarea „Ulei de masline terapeutic” poate fi utilizata doar pentru uleiul de masline care contine cel putin 5 mg de hidroxitirosol si derivatii sai (de exemplu, complex oleuropein si tirozol) per 20g de ulei de masline. Efectul benefic pentru consumatori este obtinut cu un aport zilnic de 20g de ulei de masline (2 linguri). Acest aport zilnic de ulei de masline terapeutic contribuie la protejarea lipidelor din sange de stresul oxidativ. In ultimii zece ani, UC Davis, Universitatea Harvard si multe alte centre de cercetare au imbratisat aceasta idee sustinand-o cu multe studii realizate in domeniu.