Sant'Agata d'Oneglia

Familia Mela, proprietarii presei de ulei Sant’Agata, produce ulei extravirgin de masline din anul 1827 din pomii de pe dealurile micului sat Oneglia, ce se ridica de la nivelul Marii Mediterane pana la 600m inaltime. Satul se afla in provincia Liguria, cunoscuta pentru soiul de masline Taggiasca, ce creste doar aici.

Gustul tipurilor de ulei de masline fabricat de Sant’Agata este influentat de inaltimea la care se afla pomii fructiferi. Dealurile foarte abrupte schimba modul de coacere al maslinelor, diferentele de temperatura si expunerea la soare fiind diferite la 200, 400 sau 600 de metri de la nivelul marii. De exemplu, uleiul Taggiasca di Montagna, ce se produce din maslini aflati la 600m inaltime, are un gust mai dulce, dar mai intepator decat Riviera Ligure DOP, ce este produs in cea mai mare parte din maslini aflati la 200-300m, si care dau un gust mai fructat si putin mai amar uleiului.

Un alt factor important este pamantul pe care se cultiva de sute de ani, pe langa maslini, si migdali. Familia Mela a pastrat aproximativ 300 de pomi ce se afla inconjurati de migdali. Din acestia se extrage uleiul Cru dei Mandorli, ce pastreaza gustul dulce si delicat al migdalelor.

In cei aproape 200 de ani de cand sunt mici producatori de ulei de masline, familia Mela a schimbat foarte putin modul de extragere al uleiului. In fiecare an, de la mijlocul lui octombrie si pana in decembrie, angajeaza localnici pentru a culege manual maslinele, ce cad in plase suspendate la 1-2m deasupra terenului in panta. Maslinele sunt transportate in ladite catre presa si procesate in 24 de ore de la cules. Presa si imbutelierea sunt singurele stagii ale procesului de productie in care familia Mela se foloseste de avansul tehnologic al ultimilor cateva zeci de ani, si a inlocuit vechiile pietre de moara cu o presa si o linie de productie computerizata, ce ofera eficienta si un control sanitar sporite.

Avand un numar limitat de pomi fructiferi, productia presei Sant’Agata este foarte mica fata de producatorii industriali, dar calitatea este net superioara. In plus, unele dintre tipurile de ulei sunt produse in serii limitate, de doar 1500-2000 de sticle pe an, care pleaca catre cele mai bune restaurante in lume si acum catre voi, prin intermediul www.maslinescu.ro.