
Uleiul de masline din concediu

Mai toti o facem: la intoarcerea din concediul din Grecia cumparam o sticla sau doua, o cutie de 3l sau o canistra de 18l de ulei de masline extravirgin. Logica de a achizitiona ceva direct din tara de origine pare una solida. Si este asa daca am sti cu adevarat ce cumparam. O descriere generala a productiei de ulei de masline in Grecia, cel de-al doilea mare producator mondial dupa Spania, gasiti aici[1]. Ca in orice tara mediteraneana, se vinde ulei de masline de toate calitatile. Daca veti cumpara direct din sediul unui producator care v-a permis sa ii vizitati linia de asamblare si livezile aveti sanse sa achizitionati un ulei mai bun decat intr-un magazin. De altfel, veti observa in general si diferenta de pret, mai scump la micul producator onest fata de magazin.
Va povesteam intr-un alt articol[2] ca timpul petrecut de masline de la culegere pana la presare este principalul element care creste calitatea uleiului extravirgin. Cu cat acest timp scade spre 2-6 ore, cu atat uleiul este mai bun si are mai multe proprietati curative. Dar cu tot atat este mai scump. In general, niciun producator onest nu isi permite un pret de retail mai mic de 8 Euro pe litru. Nu si-ar acoperi costurile.

Si acum ganditi-va: sunteti sigur ca ati cumparat din Grecia un ulei produs traditional sau doar unul de retail obisnuit? Daca pe sticla nu scrie campania de culegere a maslinelor si soiul folosit sansele sunt sa aduceti din Grecia un ulei de masline la fel de bun ca cel din magazinele romanesti. Diferenta de pret se regaseste in transportul pe care il efectuati cu propriul automobil si lipsa costurilor de raft si marketing pentru marile magazine romanesti.
Si noi am descoperit pe pielea noastra aceste amanunte, dupa ce ani de zile am achizitionat ulei de masline din diverse zone ale Greciei, fara sa intelegem diferentele mari de calitate si pret intre uleiuri. Ca sa nu mai amintesc de degradarea uleiului odata desfacut.
Una dintre greselile mari pe care le faceam era sa cumparam in canistre de 18l, direct de la producator, si apoi sa consumam gradual pe parcursul unui an intreg. Desi am incercat intr-un an sa pastram in recipientul de metal, in alt an sa punem in sticle de 1l imediat cum il deschideam, calitatea uleiului scadea gradual, gustul se aplatiza, aroma putin picanta si astringenta disparea. Exista numeroase studii care demonstreaza efectul negativ al luminii, caldurii si oxigenului asupra uleiului extravirgin de masline. Aciditatea, peroxizii, valorile indicilor de oxidare/degradare (K232, K270, Delta K) cresc imediat dupa ce recipientul cu ulei este deschis si/sau expus la lumina si caldura de peste 27 de grade. Cu alte cuvinte, trebuie sa tineti[3] uleiul (chiar nedeschis) cat mai ferit de lumina si caldura, iar dupa ce il deschideti sa il consumati pe parcursul a 1-3 luni de zile. Doar ca atunci ce rost mai are un ulei de masline din tara de provenienta, daca nu este mai proaspat si mai bun pentru sanatate decat un ulei ieftin din magazinele romanesti? Daca stim ca vom consuma doar 0.25l pe luna, nu cumparam sticla de 1l. Banii economisiti nu sunt atat de multi pe cat pierderea calitatii unui ulei bun.