Fals piper – Boabe Timur

40,00 lei TVA inclus

Picant

Detalii produs

Țară
Recomandări, ,
Cantitate40g
Termen de valabilitate28.01.2028
Clasificare botanicăZanthoxylum armatum
Ingrediente

boabe Timur

POSIBILE URME DE ALERGENI: telina, susan, mustar, nuci.

Producător

Îl poți folosi pentru:

Descriere

Note pronunțate pentru arome incomparabile
Din punct de vedere vizual, boabele de Timur seamănă cu un castan în miniatură.  Notele aromatice ale boabelor de Timur te duc cu gândul la grapefruit, flori, fructe exotice sau camfor. În gură, această boabă delicată dezvăluie note florale și fructate, ușor picante.

Faimoasele boabe Timur (cunoscute și sub numele de Piper Timur)
Originară din Nepal, această boabă Timur este recoltată din copaci mici endemici speciei Zanthoxylum armatum din familia Rutaceae. Crește sălbatic în lanțul Mahabharat dintre Terai și Pahar, la o altitudine de peste 2000 de metri. Terai este locul unde s-a născut Buddha. Acolo, satele Tharu sunt cunoscute pentru casele lor de pământ cu acoperișuri de paie. Boabele de Timur sunt un condiment esențial în rândul populațiilor din Terai din sudul Nepalului.
Odată ce recolta anuală este completă, boabele de Timur sunt uscate și apoi sortate manual. În medie, femeile sortează aproximativ 5 kg de boabe pe zi. Folosind tăvi mari țesute, sortarea are loc în 3 etape distincte: îndepărtarea ramurilor și a altor elemente străine, separarea semințelor negre de pericarp și, în final, selectarea celor mai mature boabe în funcție de culoare.

Porecla boabelor de Timur este „piper grapefruit” cu referire la notele sale acidulate, dar o găsiți și sub numele de „flas piper de Timur”.

Povestea unor boabe cu arome uimitoare
Prima utilizare a boabelor Timur datează de la sosirea oamenilor în sudul Nepalului. Astăzi, aceste boabe sunt în centrul tuturor bucătăriilor nepaleze și însoțesc fiecare fel de mâncare din bucătăria tradițională. Prezente în toate piețele din Kathmandu, boabele Timur după care tânjesc bucătarii de top din Europa este de fapt condimentul de zi cu zi din Nepal.
Populația nepaleză trăiește în principal din agricultură; într-adevăr, fiecare familie deține un stup, un câmp de orez sau plante de boabe Timur care le permit să trăiască.

„Timur” înseamnă „piper roșu” în nepaleza și se referă la toate condimentele care seamănă cu piperul din țară. Arbustul pe care cresc boabele era folosit în trecut ca si colorant obținut din rădăcini. Ramurile de boabe de Timur au servit și ca periuțe de dinți.

Boabele Timur sunt recoltate de fermierii din munții nepalezi și eliberează note de grapefruit și arome de lămâie. Folosiți-le zdrobite în mojar sau infuzate în feluri de mâncare, vă vor condimenta crustaceele și peștele și chiar și deserturile de ciocolată sau fructe.

Opinia clienților

Momentan încă nu există recenzii. Scrie tu prima recenzie →

Adaugă în coș