🐰 În perioada Paștilor nu se fac livrări online, acestea se reiau marți, 22 aprilie 2025.

← Înapoi la blog

Povestea noastră, până acum

Crina

Când noi, Crina și Geo, am pornit proiectul Măslinescu.ro, în anul 2018, am plecat la drum mai degrabă dintr-o nevoie personală, ca noi și cei apropiați să aibă o sursă sigură și curată de ulei extravirgin de măsline. Nu ne-am gândit că este ceva scalabil, care să ne ofere mai mult decât întreținerea noastră parțială. Cu toate acestea, am dedicat foarte mult timp întâlnirilor cu producători de ulei și am vizitat peste 30-40 de mori de ulei de măsline și de livezi în primii ani dinainte de pandemie. Am plecat de la început cu ideea că noi înșine trebuie să înțelegem și să cunoaștem pentru a putea oferi informații veridice odată cu vânzarea produselor. 

De-a lungul acestor primi ani, când aveam foarte multe interacțiuni cu potențialii clienți mai ales în evenimente și târguri destinate sănătății, am descoperit cât de puțin se știe despre uleiul de măsline în piața românească, câte mituri și informații false există de fapt. Era o discrepanță dureroasă între discuțiile cu unii dintre cei mai premiați producători de ulei de măsline, care ne luau drept ucenici pentru a ne a învăța cum se face adevaratul ulei de măsline și ceea ce auzeam de la clienții pe care îi întâlneam sau ceea ce citeam in media românească despre aceleași subiecte. Dar este normal, ne-am zis. România nu a fost niciodata mare consumatoare de ulei de măsline, ci mai degrabă de ulei de semințe rafinat. Deci am luat-o ca pe o datorie a noastră de a transmite informațiile veridice și verificate la sursă, astfel încât consumatorii să facă alegeri conștiente în fața raftului cu ulei. 

Și nu ne-am oprit la a fi ucenicii celor mai premiați maeștrii oleari ai lumii, ci ne-am înscris noi înșine la cea mai mare școală de ulei de măsline din lume, Escuela Superior del Aciete de Oliva, unde am absolvit cursurile de sommelier în ulei de măsline. Și, deși pare ciudat, în aceste cursuri am studiat mai mult despre uleiurile proaste decât despre cele bune. Spectrul greșelilor în producția de ulei de măsline este extrem de largă, și contribuie la propagarea multor mituri care să le acopere. Am vizitat cu această ocazie și nenumărate mori de ulei de măsline care fac aceste greșeli, de la lipsa igienei clădirii și a mașinilor, la moduri defectuoase de îngrijire a copacilor, de culegere, de transport și depozitare sau de îmbuteliere. Accentul s-a pus mereu pe faptul ca toate aceste greșeli creează defecte de gust la uleiul presat la rece, ceea ce îl descalifică în a fi categorisit ca extravirgin. Și așa am învățat de-a lungul unui an întreg cum sa deosebim chimic și organoleptic uleiul cu defect, virgin sau lampant, de cel extravirgin și să întelegem apoi ce face un ulei extravirgin să fie mediu sau cu adevarat extraordinar.  

Cu temele făcute, am început să creăm materiale video, foto, articole, care să explice cât mai în detaliu lucruruile pe care noi le studiasem. Complicat… Investiția de care eram capabili în 2021-2022 ne ducea la doar câteva mii de oameni pe an care chiar vedeau, ascultau, citeau și ne dădeau feedback. Am creat primul ghid al uleiului de măsline în 2022, ghid anual pe care și astăzi îl primesc toți cei care se abonează la newsletter-ul Măslinescu. Acești ani au fost extrem de grei și am crezut de multe ori că vom renunța. Ne întrețineam doar din salariul pe care unul dintre noi încă îl primea de la corporația la care lucra și tot ceea ce strângeam în Măslinescu (plus parte din salariu) se întorcea în investiții legate de educație și comunicare. În plus, trebuia să ne susținem și vizitele continue la producători, pentru a ține sub control producția din an, dar și la alte mori pe care le vizam pentru colaborare. Ajunsesem să vedem câteva zeci de mori pe an în 8 țări diferite și asta ne consuma destul de mult din venituri și din timp. 

Unul dintre cele mai mari borne pentru Măslinescu a fost deschiderea primei oleoteci din România, în Mogoșoaia, la începutul lui 2023. Ne-am dorit un spațiu de degustare al  uleiului de măsline, un spațiu de întâlnire și educație, care, secundar, să devină și micul nostru birou (de unde vă scriu acum aceste rânduri). Am fost surprinși ca fără nicio reclamă, să avem încă de la început locurile ocupate la degustari, iar cei care ne călcau pragul, oameni de toate felurile și vârstele, să fie extrem de deschiși în a învăța. Ne aducem cu zâmbetul pe buze aminte de un cuplu matur, soț și soție, care a venit cu un mic carnețel pentru a lua notițe. Uneori mă mai opreau pentru ca doamna să aibă timp să scrie toate informațiile ce li se păreau relevante. La un moment dat m-au întrebat despre ce alte uleiuri pot gasi în Franța, pentru că au o casă de vacanță în Cannes. Și atunci am făcut conexinuea cu numele de familie și mi-am dat seama că am în față unii dintre cei mai cunoscuți oameni din industria bancară din România. Și cu toate acestea stăteau uimiți și notau informațiile la aceeași masă cu o doamnă pensionară de pe un alt scaun, ce ne spusese că preferă să dea pensia mică pe produse bune și sigure decât pe ceva ieftin și incert. 

În acel moment comerțul de masă, marile lanțuri de magazine, ni se păreau niște giganți interesați doar de câștig, fără dorință de investiție în educarea consumatorului. Iar pentru noi, acesta a fost întotdeauna punctul cel mai important: să oferim produse extraordinare pe care clienții să le înțeleagă la momentul achiziției și să dorească să știe cât mai mult apoi despre cum le pot îmbunătăți calitatea vieții. Dar în 2023, părerea ne-a fost schimbată de Freshful.ro. Da, putem zice ca Freshful nu este retailerul obișnuit, dar totuși, face parte dintr-un mare conglomerat de companii din România și pentru noi era același lucru ca orice alt retailer. Iar surpriza a venit chiar de la Managerul General al companiei, care ne-a invitat să facem parte din portofoliul lor, după ce a participat la o degustare în oleoteca Măslinescu. Dupa ce am trecut de uimirea și mândria pe care am simțit-o, am acceptat cu două condiții: facem acest parteneriat doar dacă putem explica oamenilor despre uleiul de măsline și să ne asigurăm că sunt îndeplinite toate condițiile de temperatură și transport ca produsul să rămână la cea mai bună calitate. Spre și mai marea noastră uimire, a acceptat și ne-a invitat la depozitul Freshful din Ștefănești pentru a vedea că îndeplinesc fără tăgadă toate condițiile de care le povestisem. 

Filmele educative realizate de Freshful.ro cu somelierii Măslinescu au ajuns în scurt timp unul din subiectele de discuție la Alimentaria, în Barcelona, sau la CIBUS în Parma, între producatori și distribuitori de ulei de măsline. Se uitau la noi ca la o ciudățenie, cu respect, dar și invidie, pentru că este atât de rar ca un retailer să își asume un astfel de proiect din care știe că nu poate câștiga direct. Oriunde în Europa, nu numai în Est. Investiția se va regasi însă în anii următori în calitatea crescută a produselor pe care consumatorii o pot cumpăra. Și la acest punct chiar ne mândrim că am avut un mic rol și că am coagulat în jurul nostru oameni cu aceleași valori ca noi, care au făcut multe lucruri dezinteresate, fără a urmări un profit imediat, ci doar propagarea unor informații corecte despre uleiul de măsline.

Nu pot să trec de acest punct fără a numi câțiva dintre oamenii care, tot dezinteresat, bazat pe propriile valori, ne-au ajutat și ne-au susținut. Cred ca primul în lista trebuie să fie Dragoș Patraru, jurnalistul care ne-a cunoscut întâmplator la un târg vegan, și ne-a rămas alături, ne-a propulsat și ne-a ajutat fără a cere vreodată ceva în schimb. Dar cum ‘cine se aseamănă se adună’, mulți oameni care formează opinii ne-au fost alături pentru că s-au regăsit în proiectul nostru și în valorile sale: Dr. Mihail (care a produs un excepțional film despre uleiul de măsline și care are în gama noastră un ulei cu numele său), Miss Wellington, Radu Dumitrescu, Cătălin Striblea, Andreea Retea, Carmen Brumă, Cristian Boca, Miruna Ioani, doar ca să numesc câțiva, sper fără să se supere că o fac.

La începutul lui 2024, la Oleoteca Măslinescu au ajuns câțiva dintre managerii Auchan Romania, care ne contactaseră pentru o discuție despre uleiul de măsline. Nu vă ascund ca am plecat foarte sceptici către acea întâlnire. Freshful este o companie tânără, localizată doar în București și împrejurimi, pe o piață online în expansiune, care îi poate permite extravaganțe de genul Măslinescu. Însă Auchan este unul dintre cele 4 mari grupuri de retaileri FMCG care activează pe întreg teritoriul României. Cum am putea vreodată să ajungem la un numitor comun având în vedere valorile noastre de la care nu vrem să ne abatem? Dar știți cum se zice: omul sfințește locul; și au venit la întâlnire 3 oameni exact ca cei pe care îi întâlneam la degustarile noastre: curioși, dornici să știe cum și de ce, deschiși în a schimba modul de business legat de uleiul de măsline.  

Și așa ajungem, în final, la momentul actual, când am inaugurat rafturile Măslinescu, cu selecția noastra de uleiuri extravirgine, în 10 magazine Auchan din 8 orașe. De-a lungul timpului, mulți dintre membrii comunității noastre din afara Bucureștiului ne-au cerut să venim mai aproape de ei, să deschidem magazine sau să facem degustări în țară. Oricât ne-am dori, ne este aproape imposibil din cauza resurselor să facem noi înșine acest lucru. Așa că Auchan este intermediarul perfect pentru apropierea de voi. Am ales 4 produse din gama noastră care să fie disponibile pentru început: 

  • Arbequina, un soi perfect pentru salate și produse proaspete, delicat, ne-amar și foarte fresh
  • Rincon de la Subbetica, cel mai premiat ulei de măsline din lume și cel mai echilibrat și versatil din sortimentație
  • Picual, un soi mai robust, ceva mai amar și mai fructat, foarte bun pentru condimentarea cărnii, a salatelor din rădăcinoase, a peștelui și fructelor de mare, dar bun și pentru sotat, gătit, folosit la cuptor sau chiar prăjit. 
  • Casitas de Hualdo, un ulei fără gust amar, gândit special pentru a fi ușor de acceptat de copii

Nu am vrut să facem niciun rabat, așa că tot uleiul din Auchan a fost îmbuteliat special în luna iulie 2024, provine doar din campania 23/24 și este ținut sub 26 de grade, în rafturi dedicate, separat de alte produse și care oferă toate informațiile legate de note de gust, soi de măsline, împerecheri cu alimente, ca și pe maslinescu.ro. 

Așa începe August 2024, când ne pregatim să plecăm din nou către producătorii alături de care vom presa Novello, cel mai proaspăt ulei din an. Ne dorim să vă aducem minimum 6 producători, dublu față de 2023. Și anul acesta vom avea o serie specială și pe Freshful, nu doar pe Măslinescu. Dar mai multe vom vorbi în septembrie, când încep precomenzile. Pănă atunci, să ne bucurăm cu toții de vacanța de vară. 

Distribuie articolul

🐰 În perioada Paștilor nu se fac livrări online, acestea se reiau marți, 22 aprilie 2025.