Piper alb Kampot IGP

66,00 lei TVA inclus

Picant

Detalii produs

Țară
CertificareIGP (indicație geografică protejată)
Aromămentol, condimentat
Recomandări, ,
Cantitate50g
Termen de valabilitate16.10.2026
Clasificare botanicăPiper nigrum
Ingrediente

Piper alb Kampot IGP

POSIBILE URME DE ALERGENI: telina, susan, mustar, nuci.

Producător

Îl poți folosi pentru:

Descriere

Aromele piperului alb de Kampot: o călătorie senzorială
Piperul alb de Kampot oferă note picante și mentolate care aduc prospețime și dinamism. Fructat, cu note de citrice și îmbunătățit de o notă de eucalipt, piperul alb de Kampot are o aromă delicată, subtilă și rafinată.

Piperul alb de Kampot și botanica lui
Piperul alb de Kampot aparține familiei Piper nigrum, o viță care crește pe un suport și poate ajunge la 4 metri înălțime. Necesită un climat tropical cu temperaturi și umiditate ridicate, precum și un mediu alternativ umbră/luminoasă pentru a se dezvolta corespunzător. Există 4 culori de Piper nigrum: piper verde, piper negru, piper roșu și piper alb.

Care este diferența dintre piperul alb, negru, roșu și verde?
Diferența constă în principal în gradul de maturitate la care este recoltat piperul, care are un impact semnificativ asupra caracteristicilor sale aromatice:

– Piperul verde: se culege înainte de a ajunge la maturitate, conferindu-i note foarte fresh si lamaie;
– Piperul negru: se recoltează chiar înainte de maturitatea deplină și apoi se usucă la soare, ceea ce îi conferă arome picante și robuste;
– Piperul roșu: se culege la maturitate optimă, cu pericarpul păstrat pentru a-și menține culoarea roșie și aroma picantă;
– Piperul alb: este recoltat la maturitate optimă, apoi decojit de pericarp prin dizolvare, făcându-l mai puțin picant decât piperul negru. Apoi este uscat, urmat de sortare pentru a păstra numai cele mai bune boabe de piper.

Piperul alb de Kampot: un supraviețuitor de-a lungul istoriei
Piperul Kampot datează din timpul regatului Angkor. Înregistrări scrise despre cultivarea piperului Kampot pot fi găsite în relatările de călătorie ale exploratorului chinez Tcheou Ta Kouanau în secolul al XIII-lea… Potrivit relatărilor sale, imigranții chinezi din regiunea Hainan au introdus piperul în Kampot. Ei deja cultivau piper în China. În perioada colonială, piperul de Kampot a atins apogeul și a devenit unul dintre cele mai importante importuri. Începând din 1975, Khmerii Roșii aproape și-au șters producția, înlocuindu-l cu orez. Doar 30 de ani mai târziu, câteva familii de cultivatori au dat o nouă viață piperului Kampot.

Picant, intens și o notă de mentol… esența acestui piper alb de Kampot ți se prezintă la deschiderea recipientului! Asortați-l cu pește, crustacee, căpșuni și salate de fructe.

Piperul alb de Kampot: Un piper protejat
În 2009, piperul de Kampot a devenit primul produs cambodgian care a primit statutul de indicație geografică (IG). Producătorii cambodgieni au solicitat ajutor de la Sindicatul Francez al Producătorilor de Piment d’Espelette pentru a obține statutul IG de la Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD). Implementarea IG a înmulțit veniturile producătorilor de ardei Kampot cu 10. Aceasta ilustrează un exemplu frumos de solidaritate între producătorii internaționali.

Opinia clienților

Momentan încă nu există recenzii. Scrie tu prima recenzie →

Adaugă în coș