Ajutor! Uleiul de măsline extravirgin s-a solidificat!
Uleiul de măsline se solidifică în mod natural la temperaturi începand cu 10°C! Solidificarea este un proces reversibil și nu are niciun impact negativ asupra uleiului de măsline extravirgin! Ba din contra, temperatura joasă încetinește procesul de oxidare în cazul uleiul de măsline extravirgin! Este deajuns să îl țineți la temperatura camerei câteva ore și va reveni la forma inițială, cea lichidă.
La o temperatură mai mică de 10 grade°C, în uleiul de măsline încep să apară mici cristale de grăsime solidificată. De la 4 grade°C, în uleiul de măsline se pot observa părți mari solidificate. De la -5 grade uleiul de măsline este solidificat în proporție de 85%.
De ce se solidifică uleiul de măsline?
Uleiul de măsline se solidifică în mod natural la temperaturi scăzute. Temperatura de îngheț este încă disputată, dar estimată a fi între 1-4°C. Temperatura de îngheț este variabilă în funcție de soiul de măsline și de maturitatea măslinei la presare. Spre deosebire de proprietățile apei, uleiul de măsline este format din sute de substanțe chimice, dintre care multe se schimbă la fiecare extracție.
Solidificarea uleiului de măsline este un proces lent și gradual. Prin urmare, poate fi „nu chiar atât de frig” în depozit sau în mașina de transport, dar procesul de solidificare al uleiului de măsline extravirgin totuși va începe. După cum vă puteți imagina, în majoritatea mașinilor de transport pe timpul iernii sunt temperaturi sub 10°C, uneori chiar 2°C. Chiar și în depozit pot fi sub 10°C. La aproximativ 10°C, uleiul de măsline începe să se solidifice, făcându-l să pară tulbure sau cristalizat. Pe măsură ce uleiul de măsline se răcește, se transformă în consistența untului. Când este complet solidificat, devine un calup dur.
Uleiul de măsline extravirgin conține în mod natural grăsimi mononesaturate (acid oleic). Între 65% și 85% din conținutul unei sticle de ulei de măsline este format din grăsimi mononesaturate, restul sunt grăsimi saturate (aproximativ 15-20%), grăsimile polinesaturate reprezentând ultimele procente. Punctul de lichefiere al grăsimilor mononesaturate este mult mai mare decât cel al grăsimilor polinesaturate. Grăsimea mononesaturată predominantă în uleiul de măsline are punctul de topire în jurul temperaturii de 4°C (sub 4°C grăsimea mononesaturata este solidă, iar peste 4°C este lichidă). În realitate, 4°C este mai degrabă o temperatură de tranziție, la care grăsimea se transformă într-un calup semisolid, coagulat. Pe de altă parte, grăsimile polinesaturate se solidifică sub minus 30°C
În concluzie
Acest proces de solidificare sau înghețare este natural, reversibil și nu afectează deloc calitatea uleiului de măsline extravirgin, așa că nu trebuie să vă faceți griji! Ca să revină la forma lichidă, lăsați-l la temperatura camerei cateva ore.